Kunst binnen

 

Ontstaan van de collectie

Ontstaan van de collectie

Van oudsher was de Limburgse Volkshogeschool maatschappelijk en cultureel een broedplaats van vernieuwing. Kunstenaars waren er kind aan huis. De schuur van Geerlingshof fungeerde als atelier voor mensen als Henri Jonas en Lei Molin. Jan Hanlo woonde jarenlang met zijn twee motoren in het poorthuisje van Geerlingshof. In de jaren ’80 was Vormingscentrum ‘De Klinkenberg’ (een van de accommodaties van de Limburgse volkshogeschool) hoofdkwartier voor het Symposion ‘Marsna’: kunstenaars hebben die zomer in de Gemeente Meerssen enkele tientallen werken in mergel gerealiseerd. Sinds de jaren ’80 is het beleid om bij elke verbouwing of uitbreiding een deel van de inrichtingssom te besteden aan moderne kunst.

Limburgse Amsterdammers

Limburgse Amsterdammers

Kern van de collectie vormt het werk van de zogenaamde ‘Limburgse Amsterdammers’. Mensen als Lei Molin, Ger Lataster, Pieter Defesche, Pierre van Soest, Jef Diederen. Zij vertrokken in de jaren ’50 van de vorige eeuw vanuit Zuid-Limburg naar Amsterdam, vanwege het vrijere culturele klimaat daar.

De collectie moderne kunst van de Stichting Buitenplaats is opgebouwd in nauwe samenwerking met Leon Mommers. In vrijwel alle ruimtes zijn werken uit deze eigen collectie zichtbaar.

Herinneringen aan Regout

Herinneringen aan Regout

In samenwerking met veelzijdig kunstenaar Paul Tieman is de periode Petrus Regout op enkele plaatsen tot leven gebracht. Op het Sterrenplein is een reliëf met maquette te zien, gebaseerd op de plattegrond van Regouts Album uit 1861: kasteel en landgoed Vaeshartelt, 118 hectare groot en zich uitstrekkend van de Geul tot de Kanjel en de Maas. En op de 1e verdieping, in de hoek die Oost- en Noordvleugel met elkaar verbindt, staat een speciaal vervaardigde vitrinekast met daarin een exemplaar van het fameuze Album.

Tour door het gebouw

Tour door het gebouw

Veel werken uit de collectie zijn slechts beperkt zichtbaar, omdat zij hangen op hotelkamers of in vergaderzalen. Maar een Tour door de openbare gedeelten van het gebouw laat een mooie selectie zien van werken van bijv. Lei Molin, Ger Lataster, Jef Diederen, Theo Kuijpers, Ellen Jess, Roger Raveel, Klaas Gubbels, Jan Cremer, Arie Berkulin.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief