De andere tuinen

 

Binnenhof

Binnenhof

De Binnenhof van het Kasteel wordt omsloten door de Oostvleugel uit 1739, de aan de Noordvleugel aangebouwde Fumoir (1861), de restaurantvleugel uit 1994, en het Koetshuis (1739). Het is een op het Zuiden gelegen beschutte plek. In het midden staan twee bijzondere bomen: een hele mooie treures en de sequoia giganteum die intussen ruim 35 meter meet en zijn naam eer aandoet.

Geheime Tuin

Geheime Tuin

In 2005 zijn de eeuwenoude tuinmuren gerestaureerd. In de ruimte tussen koetshuis, restaurantvleugel, hotelvleugel en tuinmuren is naar een ontwerp van Copijn de ‘Geheime Tuin’ aangelegd. Vroeger waren hier de nutstuinen van het kasteel ondergebracht. Nu zijn diverse terrassen ingebed in een fraai geheel van bloemenborders, kruidentuin, een waterpartij, een kweeperenlaan en een rij van notenbomen. De indeling wordt bepaald door taxushagen.

Boerderijtuin

Boerderijtuin

Tuinen van Vaeshartelt

Tuinen van Vaeshartelt

In de jaren ’50 van de vorige eeuw is de Bloemenheuf losgeraakt van Buitenplaats Vaeshartelt en nadien in verschillende percelen verdeeld geraakt. In de jaren 2009 - 2012 zijn die percelen opnieuw verworven en is de Bloemenheuf weer aan Vaeshartelt toegevoegd. In 2012/2013 zijn daarin de Tuinen van Vaeshartelt aangelegd naar het ontwerp van Copijn. In dat ontwerp zijn de zichtlijnen van Gindra in het park doorgetrokken en is er een aansluitende padenomloop gemaakt. In diverse groepen zijn er ruim 200 nieuwe hoogstamfruitbomen geplant, in een grote variëteit aan rassen en soorten uit de streek. Verder zijn er plantages aangelegd van frambozen, bramen, bessen en kruisbessen, en van diverse soorten van leifruit (o.a. perziken en abrikozen), en is er ruimte gemaakt voor een groententuin en een aardbeientuin.

Op 3 april 2012 heeft Gouverneur Theo Bovens de laatste nieuwe hoogstamboom, een Limburgse Bellefleur, geplant.

In 2013 is in de Tuinen het Bijenpaviljoen geplaatst. Dat was door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging gebouwd voor de Floriade van Venlo 2012 en heeft dus een tweede leven gekregen op Vaeshartelt. Het bevat een expositie over het belang van de bij voor de ontwikkeling van de natuur en de voedselproductie, en in een zijgang van het gebouw zijn een aantal bijenvolken gehuisvest. Die zorgen voor een goede bestuiving in de Tuinen. De Imkervereniging Mergelland verzorgt regelmatig Open Dagen. Bovendien is het Bijenpaviljoen een uitnodigende locatie om in de groene natuur te vergaderen en te brainstormen.

In de Tuinen is ook een ‘wild’ bijenvolk gehuisvest. Dat is ondergebracht in een uitgeholde boom. De boom waarin dat volk eerder huisde was gespleten en daardoor voor de bijen niet meer ‘bewoonbaar’

Schrijf u in voor de nieuwsbrief