Fauna

 

Zoogdieren

Zoogdieren

Behalve de ‘eigen’ schapenkudde die de buitenplaats het jaar rond begraast wordt Vaeshartelt bevolkt en bezocht door een grote variëteit aan dieren: van de vos en de das tot de ree, bever, wezel en hermelijn, mol en egel, eekhoorn, hazen en konijnen.

Bijen

Bijen

Sinds 2013 zijn er op de Buitenplaats permanent een aantal bijenvolken gehuisvest. Toen is het Bijenpaviljoen geopend, nadat het in 2012 dienst had gedaan op de Floriade. De Imkervereniging Mergelland verzorgt deze volkeren. In een nagemaakte holle boom heeft een ‘wild’ bijenvolk zijn domicilie gevonden.

Vogels

Vogels

Er zijn vele en vele soorten vogels. Bijzonder zijn de ijsvogel en de verschillende roofvogels, zoals de uil, de slechtvalk, de havik en de sperwer. Fazantenhanen vechten hun onderlinge gevechten uit. Verder komen de diverse spechtensoorten voor, de boomklever, de boomkruiper enz. Voor het Mergelandhoen is in de Bloemenheuf een speciaal gastenverblijf gebouwd.

Vleermuizen

Vleermuizen

Op Buitenplaats Vaeshartelt komen vele verschillende soorten vleermuizen voor. De ijskelder is na restauratie geschikt gemaakt als winterverblijf voor padden en vleermuizen.

Weekdieren

Weekdieren

Onlangs (in juni 2015) hebben enkele leden van de Mollusken Studiegroep Limburg onderzoek gedaan naar het voorkomen van slakken en mossels op Buitenplaats Vaeshartelt. Zij troffen op die dag 14 soorten landhuisjesslakken, 4 soorten naaktslakken, 14 soorten zoetwaterslakken en 5 soorten zoetwatermossels aan. Wie meer wil weten over slakken en mossels in Limburg kan doorklikken naar g. majoor.

Waterleven

Waterleven

Vaeshartelt heeft veel water en dus ook een rijk waterleven. Bekend is de paddentrek in het voorjaar: vele honderden kikkers en padden reppen zich dan naar de vijvers van de buitenplaats om zich voort te planten. Vrijwilligers van het IVN offeren een deel van hun nachtrust op om de trek in goede banen (d.w.z. met zo weinig mogelijk slachtoffers) te leiden. Bijzonder is de alpenwatersalamander.
Wie wil weten wat er zoal in de wateren van Vaeshartelt voorkomt zal zich moeten voorzien van een microscoop.

Seizoenenwandeling

Seizoenenwandeling

Wil Lemmens heeft de zogenaamde ‘Vaeshartelt-Seizoenenwandeling’ ontwikkeld. Die wordt in 2015 in IVN-verband vier keer gelopen (voorjaar, zomer, herfst en winter). Daarna wordt de wandeling via een speciale app beschikbaar gesteld aan alle geἵnteresseerden. Het blog van Wil is te vinden via ivn-avontuurwil.reislogger.nl

Schrijf u in voor de nieuwsbrief